USAID SPEED2025-06-042025-06-042024-11https://repositorio.up.ac.mz/handle/123456789/347Organic agriculture in Mozambique represents a promising path to improve food security, preserve the environment and improve the incomes for smallholder farmers. However, its development depends on targeted interventions that address limitations to promote the sustainability and resilience of the sector. The report on the gap and market analysis and needs assessment for organic production and certification in Mozambique presents a comprehensive view of i) the current state of organic farming and certification in the country, highlighting both its potential and the challenges it faces, ii)the regulatory frameworks governing organic farming and certification including its alignment with international standards; and iii) the constraints and recommendations for the organic sector development. The assessment was based on three complementary approaches: documentary review, interviews with key informants and national workshops. The team analyzed documents and data on organic production, market development and associated policies. Semi-structured, face-to-face, and virtual interviews were conducted with actors in seven value chains selected based on their potential for production and conversion to organic practices (coffee, tea, macadamia, avocado, baobab, honey, and sugar cane). The interviews took place between June and August 2024, accompanied by field visits in four provinces (Zambezia, Sofala, Manica and Maputo). Two seminars were held in Maputo (7 August and 4 September 2024) to develop a road map and validate and refine the preliminary results with the participation of stakeholders from different levels (central, provincial and district) and sectors (public,private, development partners and civil society organizations) specifically focusing on value chain actors(producers, processors, distributors, retailers and certifiers).A agricultura orgânica em Moçambique representa um caminho promissor para melhorar a segurança alimentar, preservar o ambiente e aumentar os rendimentos dos pequenos agricultores. No entanto,o seu desenvolvimento depende de intervenções direccionadas que abordem as limitações para promover a sustentabilidade e a resiliência do sector. O relatório sobre a análise de lacunas, análisede mercado e avaliação das necessidades para a produção e certificação orgânica em Moçambique apresenta uma visão abrangente: i) do estado actual da agricultura orgânica e da certificação no país,destacando tanto o seu potencial como os desafios que enfrenta, ii) dos marcos regulatórios queregem a agricultura orgânica e a certificação, incluindo a sua conformidade com os padrões internacionais; e iii) das limitações e recomendações para o desenvolvimento do sector orgânico. A avaliação foi baseada em três abordagens complementares: revisão documental, entrevistas cominformantes-chave e workshops nacionais. A equipe analisou documentos e dados sobre produção orgânica, desenvolvimento de mercado e políticas associadas. Foram realizadas entrevistas semiestruturadas, presenciais e virtuais, com actores de sete cadeias de valor seleccionadas com base no seu potencial para produção e conversão para prácticas orgânicas nomeadamente: café, chá, macadâmia, abacate, baobá, mel e cana-de-açúcar. As entrevistas ocorreram entre Junho e Agosto de2024, acompanhadas de visitas de campo a quatro províncias (Zambézia, Sofala, Manica e Maputo). Foram realizados dois seminários em Maputo (7 de agosto e 4 de setembro de 2024) para desenvolver um plano de acção, validar e refinar os resultados preliminares com a participação de partes interessadas de diferentes níveis (central, provincial e distrital) e sectores (público, privado, parceirosde desenvolvimento e organizações da sociedade civil), com foco específico nos actores da cadeia devalor (produtores, processadores, distribuidores, retalhistas e certificadores).en-USGap and Market Analysis for Organic Production and Certification in MozambiqueTechnical Report